Украинският президент Володимир Зеленски връчи наградата Герой на Украйна - най-високото държавно отличие -

...
Украинският президент Володимир Зеленски връчи наградата Герой на Украйна - най-високото държавно отличие -
Коментари Харесай

Зеленски удостои Залужни с наградата Герой на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски връчи наградата  " Герой на Украйна "  - най-високото държавно отличие - на някогашния главнокомандващ армията генерал Валерий Залужни.

Това се случи с президентски указ от 8 февруари, откакто Зеленски към този момент бе обявил промяната на Залужни с досегашния началник на Сухопътните сили ген. Олександър Сирски.

Залужни получи премията " за изключителни персонални заслуги в отбраната на държавния суверенитет и териториалната целокупност на Украйна и за самоотвержена работа на украинския народ ".

Генералът, който в продължение на над две години оглавяваше Въоръжените сили на Украйна, получи и ордена  " Златна звезда ", който нормално се връчва на военнослужещи дружно със званието " Герой на Украйна ". От основаването на званието през 1998 година до момента с него са удостоени над 800 души.

Решението на Зеленски да уволни основния пълководец, провокира прочувствени публични диспути, защото Залужни е известен както измежду военните, по този начин и измежду популацията и е считан за воин поради ролята си във воденето на съпротивата против Русия.

Проучване на публичното мнение от декември 2023 година демонстрира, че Залужни се употребява с 92% доверие, което го прави най-харесваният боен водач в страната. Преобладаващото болшинство (72%) от украинците не биха одобрили промяната му, сподели тогава проучването, представено от Kyiv Independent.

Малко преди да разгласи публично уволнението, Зеленски благодари на Залужни за службата му и добави, че някогашният главнокомандващ ще остане " част от екипа ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР